Emeklilik, şu anda çalışanlar için uzak görülebilir. Ama günü geldiğinde ‘Keşke’ dememek için bazı önlemler almak gerekiyor. Peki emeklilikte yüksek maaş almanın yolu nedir? Erken emeklilik konusunda kimler avantajlı? Emeklilik maaşını artırmanın püf noktası nedir? İşte bu soruların yanıtları
Emeklilikte, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık (2520 gün) hizmet süresi esas alınıyor. Son 7 yıl kuralı sadece SSK’lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor. Sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde hizmeti varsa o statü şartlarıyla emekli olunuyor.
YAŞ ŞARTINI ESNETİR
Dolayısıyla emeklilik planlamasında öncelikle hangi statüden emekli olunmasının kişiye parasal anlamda ve erken emeklilik anlamında cazip geldiğinin araştırılması ve hesaplamaların buna göre yapılması gerekiyor. Posta’daki habere göre, hatta mümkünse son 3.5 yıl (1260 gün) tavan ücretten yatırılmalı. SSK bu anlamda hem maaş hem de yaş şartı açısından daha avantajlı konumda.
NET ÜCRETTEN Mİ?
- Emeklilikte yüksek maaş almayı herkes ister. Yüksek maaşın püf noktası SGK’ya yüksek kazanç bildirmekten geçiyor. Asgari ücret ve hemen üzeri gibi rakamlarla primleri ödenen kişilerin emekli aylıkları çalıştıkça düşüyor. Maaşı düşük gösterilen itiraz etsin. Buna karşılık 3700-4000 lira kazancı olan kişilerin de çalıştıkça emekli maaşları her yıl 50-100 TL artıyor.
1 AYDA 5 GÜN TAVANDAN…
Emeklilik için primi tamamlayanların çalışmaya devam etmesi gerekiyorsa, çalıştıkları yerde tavandan ki bugün için 13.331 lira üzerinden kazanç bildirmesi ise maaşı artıran diğer bir unsur. Elbette herkese bu tutar üzerinden maaş ödenmiyor. Ancak bunun da bir formülü var. O da sigortalı adına örneğin 5 gün tavan ücretin günlük tutarı (444.38 TL) üzerinden yani yani 2221 TL ödemek.
BİR DOKUNUŞLA YÜZDE 5 FARK
Emekli olurken doldurulan ‘Tahsis Formu’ bakmakla yükümlü kişi hanesine ‘eş’, ‘çocuk’ gibi yakınlarınızı ekleyin. Bu maaşınızı yüzde 5 artırır. Halen sigortası olmayanlar acele etmeli. Çünkü yaş şartı kadelemeli 65’e çıkacak. Ayrıca, Mayıs 2008’den sonra işe girenler de 7200 gün primi bir an önce tamamlamalı. Yoksa emeklilik 65 yaşına kadar hayal olur.
Powered by WPeMatico