Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Kurumsallaşabilmek için işine müşterilerin gözüyle bakabilmelidir
‘Mesleğimizde Kurumsallaşma ve Müşteri Odaklı Hizmet Sunumu’ semineri için Bursa’da meslek mensuplarıyla buluşan TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Yükselen, kurumsallaşma sürecinin nasıl işlendiğinden ve müşterilerin meslek mensuplarından neler beklediğinden bahsederek, “İşimize müşterilerin gözüyle bakarak, kurumsallaşma için yol haritamızı belirleyip uygulayacağız” dedi.
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO) TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Yükselen’in sunumunda, ‘Mesleğimizde Kurumsallaşma ve Müşteri Odaklı Hizmet Sunumu’ konulu seminer düzenlendi. BSMMMO Hizmet Binası’nda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “Yeni yılın ilk seminerini gerçekleştiriyoruz. Böylesine değerli bir konukla ve önemli bir konu ile yılın ilk seminerini gerçekleştirmek ayrıca bir mutluluk bizim için. Bursa SMMM Odası olarak; bu yıl da üyelerimizden aldığımız güç ve şevkle mesleğimize ve meslektaşlarımıza sunduğumuz hizmet çıtamızı yükseltmek, öncelikli hedeflerimizden. Yeni yılda da birlik ve beraberlik çerçevesinde; eğitim ağırlıklı olmak üzere tüm faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.
“KURUMSALLAŞMA İLE SORUNLAR AŞILABİLİR”
“Mesleğimizde ve ticari hayatımızda kurumsallaşma, ülkemizin ekonomik koşullarında olmazsa olmazlardandır” diyen BSMMMO Başkanı Sönmez, şöyle konuştu: “Yıllardır en büyük sorunlarımızın başını çeken tahsilat sıkıntısı ve haksız rekabet sorunlarımız ‘ekonomik’ sebeplere bağlansa da asıl sıkıntı belki de kurumsallaşamamaktır. İnanıyorum ki kurumsallaşma ve beraberinde hizmet kalitesinin artmasıyla bu sıkıntılarımız kendiliğinden aşılacaktır. TÜRMOB öncülüğünde Odalar olarak gerçekleştirdiğimiz eğitimlerin de buna katkı sağlayacağına inanıyorum. Sürekli mesleki eğitimlere katılan ve bilgilerini güncelleyen meslektaşlarımız da müşterilerine daha faydalı olacak, bu da beraberinde kurumsallaşmayı artırırken yaşadığımız sorunları da aşacak.” Sönmez, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Değerli meslektaşlarım, inanıyorum ki üreterek gelişeceğiz. Birlik ve beraberliğimizi koruyarak, gelecek kuşaklara gururla mesleğimizi emanet edeceğiz. Bu yöndeki çalışma ve çabalarımız yeni yılda da devam edecek.”
“SORUMLULUK İLE BERABER RİSKLER DE ARTIYOR”
Ahmet Hikmet Sönmez’in açılış konuşmasının ardından ise sözü sunumunu yapmak üzere TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Yükselen’e bıraktı. Prof. Dr. Cemal Yükselen, sunumunda kurumsallaşmanın nedenleri, kurumsallaşma yol haritası, hizmetlerin pazarlanması ve müşteriye sunumu konularında bilgi verdi. “Mesleğimizde yeni iş alanları beraberinde uzmanlaşma zorunluluğunu getiriyor. Kurumsallaşma yok ise iyi müşteriyi elde tutmakta zorlanıyoruz. İtibarımızı yükseltmeye ve haksız rekabeti önlemeye ihtiyacımız var. Artan sorumluluklarımız da beraberinde riskleri artırıyor” dedi. Mali müşavirlerden beklentilerin de gün geçtikçe değiştiğini ifade eden TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Yükselen, kurumsallaşmanın mutlaka olması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Cemal Yükselen, “Bu durumda kendimizin ve işimizin yol haritasını çıkarmamız gerekiyor. Firmanın durumu nasıl, nereye varılmak isteniyor, varılmak istenen yere nasıl ulaşılabilir sorularının cevabını bulmak gerekiyor” diyerek, kurumsallaşmanın beraberinde neler getireceğinden şöyle bahsetti: “Kurumsallaşma neticesinde müşterinin meslek mensubuna olan algısı olumlu yönde değişecek. Fayda ve değer artışını gördükçe müşterinin memnuniyeti ve tavsiyesi artacak ve meslek mensubunun itibarı yükselecek. İşin sürdürülebilirliği güçlenecek. Büyüme ile birlikte yeni iş alanları doğarken, tahsilat sıkıntısı çözülecek.”
KURUMSALLAŞAM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Sunumunda, kurumsallaşma süreçlerinden de bahseden Prof. Dr. Yükselen, mecburi meslek kararına değinerek, iş yeri ilke ve esasları hakkında bilgi verdi. Müşterilerin meslek mensupları ve verilen hizmet olmak üzere iki tür beklentide olduklarının altını çizen Prof. Dr. Cemal Yükselen, iş ile ilgili beklentileri şöyle sıraladı: “Çalışanların SGK işlemlerinin izlenmesi, vergi konularında bilgilendirilmek ve danışmak, muhasebe işlemlerinin zamanında yetiştirilmesi, vergi ödemelerinin son güne bırakılmaması, işletmenin mali durumu hakkında bilgilendirilmek, karın yasal yollardan eritilmesi konusunda yol göstermesi, mizan, mali tablolar ile işletmem hakkında bilgi sahibi olmak, muhasebe kayıtlarından işletmem hakkında bilgi sahibi olmak.” Prof. Dr. Yükselen, “Bunların yanı sıra meslek mensuplarından ek beklentiler de vardır. İşletmenin riskleri, fırsatları, tehditleri konularında gözlemci olması ve yol göstericiliği, işletmemin büyümesi ve karını arttırması için yol gösterici olması, tasarruflarımızı en iyi şekilde değerlendirmede yol gösterici olması, işyerimi ve işimi geliştirmede yol gösterici olması, yeni işyeri açma-işyeri kapama konularında danışmanlık yapması, krediler ve teşvikler hakkında bilgilendirmesi de beklenmektedir” diye konuştu.
MÜŞTERİLERİN MESLEK MENSUPLARINDAN BEKLENTİLERİ NELER?
Sunumunda müşterilerin meslek mensuplarından beklentilerini de sıralayan Prof. Dr. Yükselen, şunları kaydetti: “Güvenilir bir kişiliği olması, mesleki bilgi ve güncel bilgiye sahip olması, sorunlarımı kısa sürede çözebilmesi, sorunlarımda alternatif çözümler geliştirebilmesi, kolay ve etkili bir iletişim kurabilmesi beklenmektedir.” Meslek mensuplarının bu beklentileri karşılamak için ise yetki paylaşımı ve iş yönetimine gitmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Cemal Yükselen, bunun için de ortaklıklardan kaçınmaması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Cemal Yükselen, meslek mensuplarına kurumsallaşmaya dair şu bilgileri aktardı: “Öncelikle yol haritamızı yazacağız ve uygulayacağız. Pazarlama yaklaşımını benimseyeceğiz. İşimize müşterilerin gözüyle bakacağız. Pazarlama araçlarını doğru kullanacağız. Müşterinin kolay ulaşacağı bir hizmet yerimiz olmalı. Müşteriye biz ulaşacağız. Muhasebeyi işletmede yapıyorsak mutlaka düzen kuracağız. Çalışanlarımız yeterince mesleki bilgiye ve müşteri ile iletişim bilgisine sahip olmalı. Zamanında bildirim yapabilmeli, belge ve bilgi akışında düzenimiz olmalı. Büromuzun ambiyansı ve donanımı işleyişe uygun olmalı ve kurumsal kimliğimize katkı sağlamalı.” BSMMMO Hizmet Binası’nda düzenlenen seminer, BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez’in günün anısına Prof. Dr. Cemal Yükselen’e plaket takdim etmesiyle sona erdi.
Powered by WPeMatico