Muhasebe camiası ‘Muhasebe Haftası’nı kutluyor
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO) ‘1-7 Mart Muhasebe Haftası’ nedeniyle Heykel’deki Atatürk Anıtı önünde çelenk töreni ve basın açıklaması düzenlendi. Törende, mesleki sorunlara ilişkin talepler sıralanırken, çözüm önerilerinde de bulunuldu.
BSMMMO yönetim kurulunun yanı sıra, Oda üyesi meslek mensuplarının da katılımıyla gerçekleşen çelenk töreninde basın bildirisini okuyan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “Meslek camiası olarak; her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutladığımız ‘Muhasebe Haftamızın’ tüm meslektaşlarıma ve meslek camiamıza katkı sağlamasını temenni ediyorum. Bilindiği üzere; mesleğimizin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla 1-7 Mart, Muhasebe Haftası olarak kutlanmaktadır. Ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odası’na kayıtlı, 109 bin meslek mensubu ve 18 bin stajyer, TÜRMOB çatısı altında hizmet vermektedir. Bursa SMMM Odası; bugün 4 bin 833 üyesi ve yaklaşık bin 250 stajyeri ile ekonomiye ve işletmelerin geleceğine katkı sunmaya devam etmektedir. Üyelerimizin 2 bin 276’i serbest çalışmakta, geriye kalan 2 bin 557’i ise çeşitli şirketlerde bağımlı çalışarak mesleki faaliyetlerini sürdürmektedirler. Yılda yaklaşık 250 yeni üyenin aramıza katıldığı odamızda, üye sayımız yılda ortalama % 6’lık bir oranda artış göstermektedir” dedi.
28 yıl önce yasal statüsüne kavuşan mesleklerinin kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, ülkenin iktisadi hayatının vazgeçilmez bir kurumu haline geldiğini dile getiren BSMMMO Başkanı Sönmez, şöyle konuştu: “Kaliteli hizmet sunarak, işletmelerimizin gelişimine katkı vererek, güvenilir işletme danışmanlığı vizyonumuzla ülkemize ve işletmelerimize hizmet ediyoruz. Meslek mensupları olarak; üreten, canlı ve dinamik bir Türkiye için çalışıyor, ekonominin kaydını tutuyoruz. Mali danışmanlık yaparak ülkemizin ve işletmelerimizin geleceği için çalışıyoruz. Ayrıca; kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olmamız sebebiyle, toplumsal sorumluluklarımız da bulunmaktadır. Ülkemizin yaşadığı her sıkıntı ve sorun; bizlerin de sorunu ve sıkıntısıdır. Mali müşavirler barıştan, demokrasiden, adaletten yanadır. Barışı, demokrasiyi, adaleti yok etmek isteyen terörün dimdik karşısındadır. Meslek camiası olarak, toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak çağdaş dünyada ekonomi ve iş dünyasıyla ilgili gelişmeleri izliyor; görüş ve düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ekonomimizin gelişmesi ve iş dünyasının küresel dünyada yerini alması için katkı sunuyoruz. Çözüm sunmaya yönelik bir bakış açısı ile sorunları ve çözüm yollarını gündeme getiriyoruz.”
“Meslek örgütleri demokrasinin temel taşlarından biridir” diyen BSMMMO Başkanı Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yapının bozulması kamusal hizmet sunumunun zedelenmesine, mesleğin kural ve standartlar bütünü içinde hizmet sunmasına engel olabilir. Bundan ise sunulan hizmetlerden fayda sağlayan başta kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere ülkemiz zarar görecektir. Başta Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında vergi ve sosyal güvenlik bildirimleri ve diğer mali bildirimler ile ilgili veri akışı, beyanların tanzimi ve gönderimi ve denetimi meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca TÜİK, BDDK, SPK, EPDK ve Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları da meslek mensuplarımızın hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Sistemin başarılı çalışmasında kamu görevlileri kadar meslektaşlarımızın payının en üst seviyelerde olduğu bütün kamuoyunca bilinmelidir. Meslektaşlarımızın yaptıkları görevler, kamu maliyesine ve ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkı ve enformasyon sağlamaktadır.”
Konuşmasında, işletmelerin muhasebe ve denetim işlemlerini gerçekleştiren, devletin vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunan ve devlet kurumlarının işleyişine yardımcı olan mesleklerinin önemli sorunlarının bulunduğunu da kaydeden Sönmez, “Yetkileri sınırlı, sorumlulukları geniş olan mesleğimizin sorunlarının, diyalogla ve işbirliği içerisinde çözülmesi gerektiği görüşündeyiz. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde yürüteceğimiz çalışmalarda elde edeceğimiz her başarı bilinmelidir ki ülke ekonomimizin kalkınmasına ve gelişmesine koyulmuş bir tuğla olacaktır. Toplumdaki defter tutan ve beyanname veren iş insanı algısını değiştirerek, verdiğimiz hizmetlerin mali danışmanlık ve denetim çerçevesinde güvenilir işletme danışmanı misyonuyla ekonomimizin önemli bir paydaşı olduğumuzu daha çok hissettirmek istiyoruz. Bu yönde kurumsallaşarak, iş kalitesini arttıran, eğitimle gelişen bir meslek olarak geleceğe hazırlanıyoruz. Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören, ülkemizin güçlü ekonomisi için güçlü bir mali müşavirlik kurumunun varlığına inanan mesleğimizi iş dünyamıza ve ülkemize değer katarak geliştireceğiz, yarınları umutla şekillendireceğiz. Bu inançla, tüm meslektaşlarımın Muhasebe Haftası’nı kutluyor, ülkemiz ve meslektaşlarımız için daha aydınlık günler diliyorum” dedi.
Powered by WPeMatico