10 Yıl Sonra Mali Müşavirlik Nasıl Bir Meslek Olacak Bir Planımız Var mı?
Ülkemize baktığımızda Maliye Bakanlığının önemli projelerinden bir tanesi beyannamesiz vergi sistemi olup elektronik devlet uygulamaları buna imkân vermektedir.
MALİYE BAKANLIĞI 10 YIL İÇİNDE HER BEYANIN OTOMATİK YAPILMASINI İSTİYOR.
MALİYE ; BANKA BİLGİLERİNİ BANKADAN ÇEKECEK,
TAPU BİLGİLERİNİ TAPUDAN ÇEKECEK, EMNİYET BİLGİLERİNİ EMNİYETTEN ÇEKECEK,
PEKİ MALİ MÜŞAVİRLER NE İŞ YAPACAK ?. . . .
Ülkemize baktığımızda ise Maliye Bakanlığının önemli projelerinden bir tanesi beyannamesiz vergi sistemi olup elektronik devlet uygulamaları buna imkân vermektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen seminerlerde, Başkanlığın bilgi teknolojileri alanında yaşayacağı değişim ve dönüşüm ile gelecek on yılın sonunda ihtiyacı olan birçok bilgi ve beyanların e-defter, e-fatura , yeni nesil yazar kasa defter beyan ve hazır beyan gibi sistemler tarafından otomatik ve anlık olarak Başkanlığın sistemine kayıt edileceği belirtilmektedir. Mali müşavirler beyan ve bildirim yapmak yerine sadece bilgi ve otomasyon sistemlerinin ürettiği bilgilerin doğruluğundan sorumlu olacaklardır.
Dijitalleşme muhasebe mesleğinin kaçınılmaz bir gerçekliğidir. Geleneksel muhasebe yöntemler (kâğıt, makbuzlar, kayıt, beyan, bildirim vb.) sonunda gidecek, hepsi bir barkod sistemi üzerinden ve internet tabanlı (bulut sistemi ve blockchain teknolojisi) muhasebe sistemleri tarafından yapılacaktır.
Gün geçtikçe işletme sahipleri muhasebecilerde daha fazla teknolojik yetenek aramaya başlayacak ve gelecekte tam zamanlı muhasebeciler yerine yarı zamanlı sanal muhasebeciler ortaya çıkacaktır. Çünkü muhasebe mesleği artık geleneksel çalışma yönteminin dışına çıkarak akıllı teknolojilere doğru yön çevirmiş durumdadır. Muhasebe mesleğinin teknolojik değişimlere yenik düşmemesi için, gelecekte teknolojik alanda yaşayacağı değişimleri tespit ederek muhasebe mesleği bu çerçevede yeniden yapılandırılmalı ve vizyoner fikirler üretilmelidir. E-dönüşüme yanıt verecek şekilde muhasebe mesleğinin yapılanmasında “Mali Mühendislik” bir çözüm olabilir.
KAYNAK: www.iktisadidayanisma.com/Mali-Muhendislik-ve-Ismail-Tekbas/Haber/975976a4-7bf3-4b79-bf66-ecf328aad896.aspx
Powered by WPeMatico