Konkordato ilan eden şirket sayısı konusunda bir çok kaynaktan farklı bilgiler gelmeye devam etse de, bu sayının çok da az olmadığı konusunda maalesef şüphe yok. Ayrıca konkordato ilan eden şirketlerin tedarikçi ve müşterilerini de hesaba kattığımızda piyasalarda önemli bir belirsizlik ortamı oluşuyor

Etik çalışmayan işletmelerin rakipleri hakkında “konkordato ilan edecek” söylentisi çıkarmasından, kimsenin kimseye vadeli mal satmamasından, hazinenin döviz cinsinden tahvil çıkarmasından, son çeyrekte çeyrek bazında 1,1 ekonomideki küçülmeden de anlaşılacağı üzere 2019 işletmeler için kolay bir yıl olmayacak.

Türkiye Büyüme Performansı

Krizleri fırsata çevirin klişesi dışında ekonomi bu durumdayken işletme sahipleri gerçekçi olarak ne yapmalı ?

Cash is King ( Nakit Akışı çok önemli )

Şu anda dar boğazda olan bir çok firmanın bilançosunda aktif tarafa baktığınızda bir çok arsa, işyeri, fabrika binası v.b. görmeniz çok muhtemel. Ama aynı firmaların banka hesaplarında vadesi gelen kredi taksitlerini ödeyecek mevduatları yok. Bu nedenle yüksek faizli borca mahkum kalıyorlar. Şüphesiz ki nakit akışı firmalar için büyük önem arz ediyor. Bence sağlıklı bir nakit akışı sağlanması için aşağıdaki adımlara dikkat etmeleri gerekli.

1-Efektif borç alacak yönetimi. Bu konuda aksiyon planı aşağıdaki şekilde olmalı- 2018 Aralık ayı içinde

  • Muhasebe biriminden veya mali müşavirinizden acil yaşlandırma raporualınması
  • Hukuk birimi ile toplantı yapılarak takip başlatılması gereken alacakların takiplerinin açılması
  • Takip açılan alacakların listesinin muhasebe birimine iletilerek vergiden düşülmesinin sağlanması

Yukarıdaki hususlar dışında ise belli tutar altı vadeli çalışmamak, firma bünyesinde prim esaslı tahsilat sorumluluğu vermek,ACH hesapları kullanmak, geliriniz döviz değil ise döviz cinsinden borçlanmamak v.b.

Photo by Ehud Neuhaus on Unsplash

2-Stok Yönetimi Kurun dalgalı olduğu ortamlarda eğer ürününüz ithal ise stok yönetimi yapmak gerçekten çok zor olsa da, mümkün olduğunca eğer yerine istediğiniz zaman stok koyabiliyorsanız paranızı stokta tutmamanızı öneririm. Ancak piyasanın belirsiz olduğu zamanlarda bir çok tedarikçi, yerine stok koyamayacağı için stoklarına dört elle sarıldı. Stok yönetiminde ise aksiyon planı aşağıdaki şekilde;

Stok Sayımı yapılması

Ürün bazında satış devir hızlarının tespiti

Ürün bazında optimal stok tutarının tespiti

3-Kur Riski Yönetimi-Örnek olarak 2019 Yılında her ay 100.000 USD ödemeniz olacak ise buna göre firmanızı kur dalgalanmalarına karşı korumak için bir finansal kuruluş ile kur satın alma anlaşması yaparak kur yönünden belirsizliği ortadan kaldırabilirsiniz.

The post Şirketler için 2019 Önerileri appeared first on Kooperatif Danışmanı Mali Müşavir Kemal ÖZMEN.

Powered by WPeMatico