🏛️ Kamu Kurumu Aidat Öderse Damga Vergisi Doğar mı?
Evet, doğar.
Resmi daireler, yani genel bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler gibi kurumlar, bir kişi konumundaki vakfa ya da özel kişilere ödeme yaparken, bu ödemeye ilişkin düzenlenen tahsilat makbuzu veya benzeri belgeler için damga vergisi ödemekle yükümlüdür.
Bu yükümlülük, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1 ve 8. maddeleri ile (1) Sayılı Tablonun IV/1-a fıkrası kapsamında değerlendirilir.
Hangi Belgeler Damga Vergisine Tabi?
Resmi daireler tarafından yapılan şu tür ödemelere karşılık düzenlenen belgeler, binde 8,25 oranında damga vergisine tabidir:
• Su ve elektrik tüketim bildirimi
• Serbest meslek makbuzları
• Yakıt faturaları (odun, kömür vs.)
• Asansör bakım faturaları
• Apartman aidatlarına ilişkin tahsilat makbuzları
📌 Bu belgeler, kişi konumundaki bir vakıf ya da özel mülkiyet sahibi tarafından düzenlenmişse ve ödeme yapan taraf resmi bir kurumsa, damga vergisi doğar.
Neden Damga Vergisi Uygulanıyor?
Damga vergisinin dayanağı, resmi daire ile kişi arasında imzalanan ve belli bir parayı gösteren belgeler olmasıdır.
Bu tür belgeler:
• Bir ödeme işlemini belgelendirir,
• Parasal karşılık içerir,
• Ve iki taraflı imza veya işlem barındırır.
Bu durumda, ödemeye konu belge, Damga Vergisi Kanunu’nda belirtilen “belli parayı ihtiva eden kağıt” niteliğindedir.
Uygulama Örneği
📌 Bir il özel idaresi, kamuya ait bir iş hanında ortak giderlere (elektrik, yakıt, su) katılım sağlamak amacıyla vakfa ödeme yapmaktadır.
Vakfa kesilen tahsilat makbuzu, ödeme yapılan kişi tarafından düzenlenmiştir.
Bu durumda, resmi daire tarafından yapılan bu ödeme için düzenlenen belge, binde 8,25 oranında damga vergisine tabidir.
Aynı şekilde, kurumun sahibi olduğu apartman dairelerine ödenen aidatlar için düzenlenen makbuzlar da damga vergisine tabidir.
❗️Önemli Notlar
• İktisadi işletme niteliği taşıyan kurumlar, resmi daire kapsamında değerlendirilmez.
• Vakıf veya dernek, her ne kadar kamu yararına çalışsa da bu tür belgelerde “kişi” konumundadır.
• Damga vergisi mükellefi genellikle kişidir ancak ödemeyi yapan resmi daire de vergiyi karşılayabilir.
📎 vergimerkezi.com.tr – İstanbul Mali Müşavir ve Vergi Danışmanlığı
📎 umutakpinar.com – Uzman Destek ve Mali Strateji